Nutridrink Protein Omega3 mango-brzoskwinia, 4 x 125 ml
środek żywieniowy specjalnego przeznaczenia medycznego
Opis
Nutridrink Protein Omega 3 to doustny preparat odżywczy: środek żywieniowy specjalnego przeznaczenia medycznego do postępowania dietetycznego u pacjentów z chorobą nowotworową z niedożywieniem lub ryzykiem niedożywienia z nią związanym, którą należy stosować pod nadzorem lekarza.
Kiedy może pomóc?
Nutridrink Protein Omega 3 znajduje zastosowanie u pacjentów onkologicznych w sytuacjach, w których z różnych przyczyn pokrycie potrzeb organizmu tradycyjną dietą jest niemożliwe, lub niewystarczające, szczególnie:
• zwiększone zapotrzebowanie na składniki odżywcze (na przykład białko) będące następstwem choroby
• brak apetytu i niechęć do jedzenia
• problemy z jedzeniem (gryzieniem, żuciem, połykaniem)
• pogorszone trawienie i wchłanianie objawiające się dolegliwościami ze strony przewodu pokarmowego jak nudności, wymioty, biegunka i/lub zaparcia
• niewystarczające spożywanie z tradycyjną dietą kwasów tłuszczowych Omega 3 i witaminy D w trakcie choroby nowotworowej
• utrata masy mięśniowej i osłabienie siły mięśniowej
Dla kogo Nutridrink Protein Omega 3?
Produkt Nutridrink Protein Omega 3 znajduje zastosowanie u pacjentów z chorobą nowotworową z niedożywieniem lub ryzykiem niedożywienia z nią związanym. Przeznaczony do wsparcia żywieniowego szczególnie w przypadku pacjentów z nowotworami głowy i szyi, płuca, jelita grubego, żołądka oraz trzustki, gdyż są oni najbardziej narażeni na znaczną utratę masy ciała w wyniku niedożywienia.*
Nutridrink Protein Omega 3 to wsparcie żywieniowe stosowane:
• jako przygotowanie do chemio- i radioterapii
• w trakcie i po zakończeniu radioterapii
• w okresie okołooperacyjnym
Czy wiesz, że na ryzyko rozwoju niedożywienia u pacjentów z nowotworami wpływa wiele różnych czynników:
• Zmniejszone spożycie pokarmów będące wynikiem lokalizacji nowotworu np. w przewodzie pokarmowym
• Zmiany metaboliczne zachodzące w organizmie w wyniku rozwoju stanu zapalnego
• Dolegliwości mogące wystąpić podczas leczenia onkologicznego np. biegunki, nudności, zmiany w odczuwaniu smaków
Czy wiesz, że?
Rola białka i kwasów tłuszczowych omega 3 w diecie pacjenta onkologicznego.
Każdego dnia dorosły zdrowy człowiek powinien przyjmować ok. 0,8 g białka/kg masy ciała. Chory na nowotwór potrzebuje go jednak prawie 2 razy więcej – ok. 1,5 g białka / kg masy ciała na dobę. Oznacza to, że pacjent onkologiczny powinien szczególnie dbać o odpowiednią podaż białka w codziennej diecie. Źródłami białka o wysokiej wartości odżywczej w diecie są mięso, ryby, jaja, nasiona roślin strączkowych.
Białko jest jednym z podstawowych składników diety, bez którego organizm nie mógłby funkcjonować.
• Podstawowy budulec organizmu (wzrost, rozwój, regeneracja)
• Odpowiada za budowę i pracę mięśni
• Składnik enzymów i hormonów (regulacja procesów metabolicznych)
• Transportuje witaminy i składniki mineralne do odpowiednich miejsc w organizmie
• Jest ważne dla prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego
Omega 3 należy do niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, których organizm sam nie wytwarza, stąd należy je dostarczać wraz z dietą. Ich źródłem są głównie ryby, orzechy, oleje roślinne (lniany, rzepakowy, oliwa z oliwek). Kwasy tłuszczowe omega-3 mają właściwości przeciwzapalne, dlatego są uważane w onkologii za składnik, którego dostarczenie do organizmu wraz z dietą jest szczególnie ważne w przebiegu choroby nowotworowej.
Choroba nowotworowa jak i samo leczenie przyczyniają się do rozwoju stanu zapalnego w organizmie pacjenta onkologicznego, co wpływa m.in. na obniżenie apetytu, nudności, utratę masy ciała, w tym masy mięśniowej i osłabienie. To może to prowadzić do rozwoju niedożywienia, które może mieć wpływ na przebieg terapii onkologicznej. Kwasy tłuszczowe omega-3 mogą wpływać na zmniejszenie stanu zapalnego, a tym samym przyczynić się do poprawy apetytu, zmniejszenia utraty masy ciała i masy mięśniowej i poprawy stanu odżywienia pacjenta onkologicznego.
Czasami pokrycie zapotrzebowania na białko i omega 3 poprzez modyfikację tradycyjnej diety pacjenta onkologicznego nie wystarcza wtedy lekarz może zalecić wsparcie żywieniowe, w postaci doustnych preparatów odżywczych.
Dlaczego warto stosować Nutridrink Protein Omega 3?
Nutridrink Protein Omega 3 to największa ilość:
• białka (18 g)
• energii (306 kcal)
• kwasów tłuszczowych omega 3: EPA i DHA (1,8 g) oraz witaminy D (9,8 μg)
skoncentrowane w najmniejszej butelce (125 ml)*
• Płynna forma, łatwa do spożycia przez osoby chore
• Dostępny w 2 smakach (rześki smak truskawkowo-malinowy oraz rześki smak mango-brzoskwinia) stworzonych z myślą o pacjentach onkologicznych.
Przeciwwskazania
Uczulenie na którykolwiek ze składników produktu.
Stosowanie
Zalecane spożycie to 1-2 BUTELKI DZIENNIE przez MINIMUM 14 DNI lub dłużej, zgodnie z zaleceniem lekarza (jako uzupełnienie diety).
*Spośród innych wysokobiałkowych, wysokoenergetycznych produktów do żywienia medycznego zawierających kwasy tłuszczowe Omega-3 oraz witaminę D dostępnych na polskim rynku (07/2022)
Pod nadzorem lekarza
*Opracowany na podstawie Baracos V, et al, Cancer-associated cachexia, Nature reviews, 2018
Skład
białka mleka krowiego, woda, maltodekstryna, sacharoza, olej rybi (zawiera soję), oleje roślinne (olej rzepakowy, olej słonecznikowy), aromaty, wodorofosforan magnezu, emulgator (lecytyny (lecytyna sojowa), chlorek choliny, barwnik (karmin), L-askorbinian sodu, cytrynian potasu, wodorofosforan dipotasu, mleczan żelaza(II), glukonian miedzi(II), D-pantotenian wapnia, octan DL-alfa-tokoferylu, siarczan cynku, nikotynamid, siarczan manganu, chlorowodorek pirydoksyny, fluorek sodu, ryboflawina, chlorowodorek tiaminy, octan retinylu, kwas pteroilomonoglutaminowy, chlorek chromu(III), jodek potasu, molibdenian(VI) sodu, D-biotyna, selenian(IV) sodu, fitomenadion, cholekalcyferol, cyjanokobalamina.
Przechowywanie
Przechowywać w sposób niedostępny dla małych dzieci.
Opakowanie
4 x 125 ml
Producent
Nutricia Polska Sp. z o.o.
ul. Bobrowiecka 8
00-728 Warszawa