Debutir 150 mg kwasu masłowego, 60 kapsułek
żywność specjalnego przeznaczenia medycznego
Opis
Debutir jest żywnością specjalnego przeznaczenia medycznego w postaci kapsułek, zawierających mikrootoczkowaną sól sodową kwasu masłowego (maślan sodu). Kwas masłowy jest ważnym źródłem energii dla nabłonka jelit, a mikrogranulacja zapewnia lepszą dystrybucję maślanu sodu w przewodzie pokarmowym, pozwala na uwolnienie kwasu masłowego dopiero w jelicie cienkim i grubym. Debutir wspomaga proces odżywiania osób z zaburzeniami jelitowymi takimi jak: ból brzucha, wzdęcie, biegunki, zaparcia.
Wskazania
Żywność specjalnego przeznaczenia medycznego do postępowania dietetycznego:
-w zaburzeniach czynności jelit (zespół jelita drażliwego);
-w chorobach zapalnych błony śluzowej żołądka i jelit (min. nieswoiste choroby zapalne jelit, biegunki różnego pochodzenia);
-w zaburzeniach flory jelitowej;
-w niedoborach krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych;
-u chorych po leczeniu przeciwnowotworowym (m.in w stanach zapalnych jelit po radioterapii);
-w zakażeniach jelit i biegunce (m.in po antybiotykoterapii).
Przeciwskazania
Uczulenie na jakikolwiek składnik preparatu.
Preparat nie powinien być stosowany przez osoby, u których nie stwierdzono wymienionych stanów chorobowych, zaburzeń stanu zdrowia lub brak jest wskazań lekarskich wynikających z przeznaczenia produktu.
Nie stosować u dzieci z zaburzeniami połykania lub w przypadku, gdy połykanie kapsułek sprawia trudność.
Sposób użycia
Kapsułkę należy połknąć w całości (bez rozgryzania i wysypywania zawartości), popijając letnią lub chłodną wodą.
Należy przyjmować w trakcie posiłku.
Dorośli: 1 kapsułka 2 razy dziennie (rano i wieczorem).
Zaleca się stosować preparat przez okres co najmniej 3 miesięcy;
Dzieci powyżej 7. roku życia: 1 kapsułka dziennie, najlepiej wieczorem.
Zaleca się stosować preparat przez okres co najmniej 6 tygodni.
Skład
100 g produktu zawiera:
wartość energetyczna: 1782 kJ/434 kcal; tłuszcz 36 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 35 g; weglowodany 13 g, w tym cukry 0,2 g; białko 0,3 g, sól 17,9 g; maślan sodu 37,97 g w tym kwas masłowy 30,38 g.
1 kapsułka zawiera:
wartość energetyczna: 7,04 kJ/1,71 kcal; tłuszcz 0,14 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,14 g; weglowodany 0,05 g, w tym cukry 0 g; białko 0 g, sól 0,07 g; maślan sodu 150 mg w tym kwas masłowy 120 mg.
Składniki
Maślan sodu, całkowicie uwodorniony olej palmowy, otoczka kapsułki: hydroksypropylometyloceluloza, substancja zagęszczająca: alginian sodu, środek zmętniający kapsułkę (barwnik węglan wapnia; tlenek cynku, skrobia, maltodekstryna, stabilizator guma arabska), emulgator: mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych, substancje zelujące: karagen, chlorek potasu.
Przechowywanie
Przechowywać w temperaturze poniżej 25°C. Przechowywać w sposób niedostępny dla małych dzieci.
Opakowanie
60 kapsułek.
Producent
Zakłady Farmaceutyczne POLPHARMA S.A.
ul. Pelplińska 19
83-200 Starogard Gdański