Probiotyki i szczepy probiotyków zyskują coraz większą popularność, ze względu na korzystny wpływ na nasze zdrowie i prawidłowe żywienie. Z pewnością wiele osób słyszało już o tych mikroskopijnych "dobrych" bakteriach, aczkolwiek, nie każdy zdaje sobie sprawę z tego, jakie faktycznie korzyści niosą dla zdrowia te dobroczynne szczepy bakterii. W tym wpisie dokładnie omówimy sobie, czym i dla kogo są probiotyki, oraz dlaczego warto rozważyć suplementację.Probiotyki - czym są?
Probiotyki to żywe mikroorganizmy w postaci bakterii, które mają korzystny wpływ na nasz organizm, a w szczególności na układ pokarmowy. W szczególności probiotyki składają się z wcześniej wspomnianych "dobrych" bakterii, aczkolwiek, możemy znaleźć je również pod postacią grzybów. Występują one naturalnie w naszym organizmie, w niektórych kategoriach produktów oraz w wybranych suplementach.
Jak działają "dobre" bakterie? Jakie jest korzystne działanie probiotyków? Probiotyki pozytywnie wpłyną na nasze zdrowie poprzez różne mechanizmy działania, jak:
- Probiotyki i równowaga mikroflory jelitowej — odbudowa flory bakteryjnej probiotykami jest bardzo skuteczna. Pomagają one przywrócić jej odpowiednią równowagę, co jest kluczowe w przypadku prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego oraz trawienia.
- Produkcja substancji bioaktywnych — niektóre probiotyki hamują rozwój niekorzystnych dla naszego organizmu bakterii oraz drobnoustrojów.
- Regulacja częstotliwości wypróżnień — to szczególnie ważny czynnik dla osób, które cierpią na chroniczne zaparcia lub biegunki. Bakterie probiotyczne korzystnie wpływają na pracę jelit, co w rezultacie może usprawnić proces trawienia i wypróżniania się.
- Redukcja prawdopodobieństwa wystąpienia problemów układu pokarmowego — probiotyki ograniczają rozwój patogennych mikroorganizmów. Co więcej, wykazują pozytywny wpływ na błonę śluzową jelit, jednocześnie wzmacniając jej integralność. Dzięki temu można znacząco zmniejszyć ryzyko wystąpienia problemów związanych z układem pokarmowym, takich jak np. zespół jelita drażliwego (IBS).
- Wsparcie w przyswajaniu składników odżywczych z pożywienia — probiotyki i ich wpływ na pracę jelit jest nieoceniony. Cechują się również wsparciem lepszego przyswajania składników odżywczych z posiłków. Dzięki temu poprawiają trawienie oraz absorpcję składników przez jelita. Poprzez produkcje enzymów trawiennych oraz aktywację procesów metabolicznych, które do tej pory mogły być spowolnione, mogą zwiększać dostępność witaminy i minerałów dla organizmu.
Kiedy należy stosować probiotyki?
Stosowanie probiotyków przyda się wielu grupom ludzi, w szczególności:
- Osobom borykającym się z problemami z układem pokarmowym — problemy trawienne, w tym zaparcia lub biegunki, zespół jelita drażliwego (IBS), wzdęcia to dolegliwości, którym mogą zaradzić probiotyki. Właściwości w nich zawarte łagodzą objawy oraz przywracają prawidłową równowagę jelitową.
- Osobom przebywającym na kuracji antybiotykowej — probiotyki w antybiotykoterapii są bardzo często stosowane równocześnie (z kilkugodzinnym odstępem czasowym w przypadku spożycia) z antybiotykami. Antybiotyki prócz likwidacji szkodliwych bakterii, niestety, ale też uszkadzają florę bakteryjną organizmu znajdującą się w jelitach. Suplementacja probiotykami w trakcie leczenia oraz po nim może pomóc w przywróceniu równowagi mikroflory jelitowej i zapobiec licznym skutkom ubocznym antybiotykoterapii, w postaci aft, biegunek, mdłości i wymiotów.
- Osobom z zespołem jelita drażliwego (IBS) — IBS jest schorzeniem bezpośrednio związanym z zaburzeniami mikroflory jelitowej. Prawidłowo dopasowane probiotyki przez lekarza mogą pomóc w łagodzeniu objawów IBS, takich jak zmiany rytmu wypróżnień, czy częste bóle brzucha.
- Osobom z osłabionym układem odpornościowym — układ immunologiczny ma duże powiązanie z jelitami. Żywe bakterie w probiotykach mogą pomóc we wzmocnieniu odporności oraz zmniejszeniu ryzyka podatności na różnego rodzaju infekcje.
- Kobietom w ciąży i karmiącym piersią — probiotyki mogą pomóc w utrzymaniu zdrowej flory jelitowej u kobiet będących w ciąży oraz karmiących piersią. To bardzo ważne ze względu, iż mikroflora matki może mieć wpływ na zdrowie dziecka.
Probiotyki i bakterie jelitowe — dlaczego warto?
Probiotyki charakteryzują się wieloma korzyściami zdrowotnymi. Przede wszystkim poprawiają funkcję układu pokarmowego. To jednocześnie najważniejsza korzyść związana z probiotykami. Pomagają w utrzymaniu mikroflory jelitowej, co może przynieść ulgę w przypadku różnego rodzaju problemów trawiennych.
Probiotyki i szczepy bakterii probiotycznych wzmacniają również odporność. Mikroorganizmy znajdujące się w naszych jelitach mają bezpośredni wpływ na prawidłowe funkcjonowanie układu immunologicznego. Probiotyki ze zdrowymi bakteriami pomagają w jego utrzymaniu, przez co redukują ryzyko poważniejszych chorób oraz sezonowych infekcji. Warto zaznaczyć, że probiotyki i probiotyki na receptę mogą pomóc w utrzymaniu odpowiedniej masy ciała.
Wpływ probiotyków na organizm nie kończy się na korzyściach podanych powyżej. Konkretne szczepy probiotyków mają duży wpływ na naszą kondycję psychiczną. "Zdrowe" bakterie probiotyczne pomagają w leczeniu zaburzeń snu, mogą łagodzić stany lękowe oraz redukują stres.
W jakich produktach znajdują się probiotyki i dobroczynne szczepy bakterii? Probiotyki możemy znaleźć w niektórych produktach spożywczych, z którymi z pewnością niejednokrotnie miałeś styczność. Są to:
- Jogurt naturalny — to jedno z najbardziej znanych i jednocześnie cenionych źródeł probiotyków. Przy wyborze jogurtów naturalnych warto zwracać uwagę na skład, w którym znajdą się bakterie probiotyczne jak Lactobacillus rhamnosus (zapobiega ona biegunce po antybiotykowej, biegunce u dzieci i niemowląt oraz ma korzystny wpływ na mikroflorę jelitową u osób z zespołem jelita drażliwego). Oczywiście probiotyki i żywe bakterie w probiotykach są bardzo zróżnicowane, dlatego też warto skonsultować dobór substancji z dietetykiem.
- Kefir i maślanka — to produkty mleczne fermentowane, u których proces ten przebiega przy pomocy specjalnych kultur bakterii oraz drożdży. Jest bogaty w probiotyki, aczkolwiek z racji na swój smak i konsystencję nie należą do produktów lubianych przez wszystkich.
- Kiszone ogórki i kapusta kiszona — probiotyki dla zdrowia jelit znajdziesz również w kiszonych ogórkach i kapuście. To również bogate źródła witamin i błonnika.
Jak dawkować probiotyki? W przypadku dawkowania probiotyków nie ma jednej ogólnej zasady. Każdy organizm jest inny, dlatego też przyjmowanie probiotyków powinno odbyć się po konsultacji z dietetykiem, który dopasuje produkt do Twojego stanu zdrowia, trybu życia oraz rodzaju szczepów bakterii. Specjalista ds. żywienia pomoże Ci określić optymalną dawkę, częstotliwość przyjmowania oraz monitorować ewentualne efekty uboczne.